Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 146 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 147 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 148 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

- Jeg forsøgte i alt tre gange at flygte, og jeg råbte også efter hjælp, siger ukrainske Oleksii Naboka om en kritisk tid som fodermester i Danmark. (Læsetid: 12 minutter)

- Jeg føler mig som en tredjerangsborger, siger den 26-årige ukrainer Oleksii Naboka, der har arbejdet som fodermester hos en dansk landmand.
FOTO: Heidi Lundsgaard

Sent om aftenen efter fyraften 2. januar ligger fodermester Oleksii Naboka på det værelse, han lejer af sin arbejdsgiver. Det er lykkedes ham at falde i søvn på værelset med det gamle gulvtæppe, selvom ukraineren kan høre, når hestene drikker vand eller vrinsker i stalden lige under værelset. Pludselig banker det på døren. Fodermesteren vågner og får at vide af sin arbejdsgiver, at han skal komme ned i køkkenet på gården.

Landmanden og hans kone vil have fodermesteren til at skrive under på, at han har arbejdet 160 timer i såvel november som december måned. Men fodermesteren nægter at skrive under, fordi han ifølge sig selv har arbejdet over 200 timer i hver af månederne. Og fordi han ikke længere vil lyve over for sig selv.

Landmanden og hans kone er utilfredse og vil give Oleksii Naboka sin anden advarsel, og sende ham hjem til Ukraine. På bordet smider cheferne 6.000 kroner i kontanter for manglende udbetaling af løn for december. Men Oleksii Naboka vil ikke have kontanterne. Afregningen skal foregå ordentligt, mener ukraineren - og tilføjer, at han ikke er i fængsel.

Landmandens danske arbejdsleder er nu også trådt ind i køkkenet. Pludselig anklager de tre chefer ukraineren for at være fuld. De tager billeder af ham og truer med at ringe til politiet.

- Landmanden blev aggressiv. Landmanden og arbejdslederen holdt mine arme bagfra. De løb efter mig. De havde låst døren. Og de satte mig ned i stolen. Jeg var så bange. Jeg forsøgte i alt tre gange at flygte, og jeg råbte også efter hjælp, siger Oleksii Naboka.

Efterfølgende fremstammer 26-årige Oleksii Naboka, at han ikke vil finde sig i mere, men tager hjem til Ukraine med det samme. Kort efter får ukraineren mulighed for at forlade køkkenet - med et ødelagt ærme på sin eneste vinterjakke.

Meldt til politiet

Da Oleksii Naboka er sluppet fri, løber han tilbage til værelset over hestestalden og siger til en udenlandsk kollega, at de skal flygte fra gården.

Det ender dog med, at fodermesteren i stedet tager på skadestuen. Her konstaterer en læge lige inden midnat en overfladisk hudafskrabning på fodermesterens højre hånd, men ellers ingen fysiske skader, viser ukrainerens lægejournal.

Dagen efter anmelder fodermesteren sammen med sin fagforening, 3F, hændelsen til politiet, som journaliserer forholdet som vold.

Hos Fyns Politi siger kommunikationsrådgiver Charlotte Nyborg til Fagbladet 3F:

- Sagen er ikke efterforsket færdig, og vi har ingen kommentarer til den.

(Artiklen fortsætter under billedet).

Den ukrainske fodermester har betalt op til 2.600 kroner i husleje om måneden for at bo på et værelse over landmandens hestestald.
Den ukrainske fodermester har betalt op til 2.600 kroner i husleje om måneden for at bo på et værelse over landmandens hestestald på Nordfyn. FOTO: Heidi Lundsgaard

Fisketure og kaffepauser

Oleksii Naboka kom til Danmark i januar 2014. I sommeren 2014 begyndte ukraineren at arbejde som landbrugspraktikant hos Kristen Pilegaard, der driver en håndfuld gårde på Nordfyn. I 2015 blev østarbejderen ansat som fodermester og har siden arbejdet med grise på landmandens store gård lige uden for Søndersø. 

Østarbejderen fik landbrugsarbejde hos Kristen Pilegaard ved at betale penge til to agenter - én i Danmark og én i Ukraine. Ukraineren fortæller, at han betalte i alt, hvad der svarer til 12.000 danske kroner.

Inden turen til Danmark forventede Oleksii Naboka, at han ville se “det normale Europa”. Samt at hans kommende arbejdsgiver ville være god ved ham. Ukraineren havde mange gange fået fortalt, at man i Danmark har mange kaffepauser. Og at man kan tage på fisketure med sin arbejdsgiver.

 - Første arbejdsdag fik jeg at vide af landmandens kone, at hvis jeg meldte mig i 3F, ville jeg straks blive sendt hjem. Men ellers begyndte det godt på gården, siger Oleksii Naboka og fortæller, at medarbejderne på gården dengang havde en anden dansk arbejdsleder, der dog blev fyret i efteråret 2016.

I efteråret deltog fodermesteren sammen med andre ukrainere i et netværksmøde på Fyn. Mødet var arrangeret af 3F Odense GOPS, som via den ukrainskfødte medarbejder Alla Navrotska oplyste om regler og rettigheder på det danske arbejdsmarked. Samt vigtigheden af blandt andet at kunne dokumentere sin arbejdstid og måder, hvorpå man kan gøre det.

Dette møde var startskuddet til, at Oleksii Naboka ikke længere ville lade sig snyde i Danmark.

Skal rette ind

I december 2016 fandt den første konfrontation mellem fodermesteren og de tre chefer sted. Ukraineren fortæller, at han havde maveforgiftning og kastet op - og derfor havde meldt sig syg.

Men ifølge den danske arbejdsleder på gården var fodermesteren ikke syg. Arbejdslederen råbte flere gange, at fodermesteren ikke skulle snyde ham - og at ukraineren ville blive fyret, hvis han forsøgte på det igen.

Under samtalen sagde landmandens kone til sin mand og arbejdslederen, at de kunne hente et øretermometer og tage ukrainerens temperatur. Det gjorde de dog ikke.

I stedet skrev de tre chefer den første advarsel til fodermesteren. De mente, at ukraineren skulle “rette ind til højre”. Der var ifølge cheferne brug for at statuere et eksempel, så medarbejderne fandt ud af, at “hvis de ikke gør, som vi siger, så er det færdig slut”. Det fremgår af en lydoptagelse, som fodermesteren har lavet af samtalen.

Arbejdslederen sluttede samtalen med at sige, at ukraineren skulle tage to piller og gå udenfor og arbejde.

(Artiklen fortsætter under billedet).

I december 2016 gav landmand Kristen Pilegaard den første advarsel til Oleksii Naboka. Efter at være blevet råbt ad og afkrævet en underskrift på advarslen underskrev ukraineren modvilligt papiret – og tilføjede, at han havde været syg.
I december 2016 gav landmand Kristen Pilegaard den første advarsel til Oleksii Naboka. Efter at være blevet råbt ad og afkrævet en underskrift på advarslen underskrev ukraineren modvilligt papiret – og tilføjede, at han havde været syg.

Landmandspar: Et mareridt

4. januar skriver landmand Kristen Pilegaard og hans kone til Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI. Landmandsparret vil trække en ansøgning til myndighederne om fortsat tilladelse til, at Oleksii Naboka kunne arbejde hos dem, tilbage. Det viser en aktindsigt.

Parret skriver, at Oleksii Naboka har “ændret karakter til en mere og mere aggressiv og truende adfærd, som vi absolut ikke finder behagelig”.

Landmanden og hans kone påstår over for myndighederne, at ukraineren har kørt bil i spirituspåvirket tilstand. At han er ligeglad med pasning af grisene, og at han i et tilfælde i december skulle have været meget voldelig over for et svin. Samt at fodermesterens syn på kvinder er “lig nul”.

Landmandsparret skriver også, at de har været nødt til at give to skriftlige advarsler til fodermesteren på grund af “manglende samarbejde”.

Parret skriver videre, at hvis ansøgningen bliver godkendt, vil han have tre måneders opsigelse. Og at det bliver “et mareridt for hele familien”.   

“I håb om forståelse for sagens drejning håber vi på en hurtig afgørelse, så det kan få en ende. Hvor mange dage har han lov til at opholde sig her i landet efter et afslag. Bare så vi ved, hvor lang tid mareridtet fortsætter,” skriver parret.      

Oleksii Naboka afviser landmandsparrets påstande.

- Løgn, løgn, løgn. De vil bare have mig smidt ud af landet, siger han.

(Artiklen fortsætter under billedet).

4. januar 2017 skriver landmandsparret Annelise og Kristen Pilegaard en e-mail til udlændingestyrelsen SIRI for at trække en ansøgning om forlængelse af ukrainerens arbejdstilladelse tilbage. Det viser aktindsigt.
4. januar 2017 skriver landmandsparret Annelise og Kristen Pilegaard en e-mail til udlændingestyrelsen SIRI for at trække en ansøgning om forlængelse af ukrainerens arbejdstilladelse tilbage. Det viser aktindsigt.

Sygemeldt

Efter episoden i køkkenet bliver fodermesteren sygemeldt af sin fagforening.

Efterfølgende bliver der lukket for varmen og slukket for internettet på værelset, som ukraineren betaler op til 2.600 kroner for om måneden. Og senere går landmandens kone uanmeldt og uden tilladelse ind på medarbejderens værelse, fortæller 3F’eren.

Fodermesterens forældre ønsker, at han efterlader alt og tager hjem til det uroplagede Ukraine. Fordi de er bange for deres søns sikkerhed på værelset over hestestalden i Danmark.

Men Oleksii Naboka vil ikke tage hjem, fordi hans arbejdsgiver skylder ham betaling for udført arbejde.

Ifølge fodermesteren har han generelt set arbejdet mindst 200 timer om måneden hos Kristen Pilegaard - men fast kun fået løn for 160 timer.

- Jeg har arbejdet alle de her timer, fordi jeg har forsøgt at skabe mig en fremtid i Danmark, og fordi jeg var bange for at skulle tilbage til Ukraine. Vi ukrainere har ingen mulighed for at lade være (med at arbejde over, red.). Landmanden og hans kone siger altid, at hvis der er noget, jeg ikke kan lide, så kan jeg rejse hjem til Ukraine, siger Oleksii Naboka.

Hans løn som fodermester i Danmark er 26.500 kroner om måneden. I Ukraine er er en månedsløn typisk 70 euro - eller cirka 530 kroner - oplyser han. 

- Jeg har fået at vide af kolleger, at jeg er dygtig til mit arbejde. Men landmanden værdsætter og påskønner det aldrig, siger ukrainske Oleksii Naboka.
- Jeg har fået at vide af kolleger, at jeg er dygtig til mit arbejde. Men landmanden værdsætter og påskønner det aldrig, siger ukrainske Oleksii Naboka. FOTO: Privatfoto

Føler sig diskrimineret

Fodermesteren oplyser, at der indtil for nylig arbejdede seks personer på gården - tre ukrainere, to danskere og en moldover. 

- Der er forskel på, hvordan landmanden og hans kone behandler danskere og ukrainere. Vi ukrainere bliver diskrimineret. I begyndelsen havde vi kaffepauser. Nu er det kun danskere, der har kaffepauser. Og jeg har af landmandens kone fået at vide, at jeg skulle flytte min bil, fordi en af parkeringspladserne ved gården kun var for normale mennesker, altså danskere, siger Oleksii Naboka.

- Det har været en stor skuffelse at arbejde på gården. Jeg føler mig som en tredjerangsborger, siger han.

Fodermesterens fagforening, 3F Nordhøjfyn, rejser 12. januar et krav imod landmand Kristen Pilegaard for manglende løn samt godtgørelse for brud på EU’s direktiv om maksimal arbejdstid.

Landmanden erkender via sin advokat, at Oleksii Naboka har arbejdet mere end de 160 timer om måneden, medarbejderen har fået løn for. Landmanden vurderer, at fodermesteren har haft “en del overarbejdstimer” - men ikke så mange, som 3F kræver betaling for.

(Artiklen fortsætter under grafikken).


FOTO: Grafik: Lars Thomsen

Skal ud af landet

17. februar bliver Oleksii Naboka fyret med øjeblikkelig virkning. Forklaringen er, at den ukrainske fodermester tidligere samme dag har mistet sin ret til at arbejde i Danmark. Det har styrelsen SIRI afgjort.

- Jeg er i chok. Jeg har det meget skidt med min situation, siger Oleksii Naboka efter afgørelsen fra SIRI.    

Styrelsen skriver i afgørelsen, at ukraineren senest 17. marts 2017 skal rejse ud af Danmark. Baggrunden er, at landmand Kristen Pilegaard 4. januar trak ansøgningen til myndighederne om fortsat tilladelse til, at Oleksii Naboka kunne arbejde hos ham, tilbage.

“Den omstændighed, at du har et udestående med din arbejdsgiver om dine løn- og ansættelsesvilkår, og at du ønsker, at vi venter med at træffe afgørelse til dette, er afklaret, kan ikke føre til en ændret vurdering, idet dette ikke ændrer på, at du ikke længere har noget aktuelt tilbud om ansættelse hos Kristen Pilegård ApS,” skriver SIRI i afgørelsen dateret 17. februar.   

SIRI oplyser til Fagbladet 3F, at det er en forudsætning, at både ansøger og arbejdsgiver medvirker i ansøgningsprocessen, når der skal gives en opholds- og arbejdstilladelse. Samt at der skal være et aktuelt ansættelsesforhold.

- Hvis en arbejdsgiver tilbagetrækker en ansøgning, og dermed ikke længere ønsker at medvirke i ansøgningsprocessen, er der ikke længere et ansættelsesforhold, som en arbejdstilladelse kan meddeles på baggrund af, siger Jesper Wodschow Larsen, specialkonsulent hos SIRI, til Fagbladet 3F.

Sagens afsluttes

I begyndelsen af marts bliver 3F Nordhøjfyn og Kristen Pilegaard enige om et forlig i lønsagen. Forliget betyder, at landmanden kort efter efterbetaler 277.908 kroner i manglende løn og feriepenge til Oleksii Naboka. Samt 30.000 kroner i bod for brud på arbejdstidsdirektivet.

- Vores medlem har haft meget, meget ringe vilkår. Det er uhyrligt, hvad der er foregået. Jeg forstår ikke, at arbejdsgivere vil opføre sig sådan over for andre mennesker, siger Irene Christensen, faglig sekretær hos 3F Nordhøjfyn.

Både landmand Kristen Pilegaard og hans hustru, Annelise Pilegaard, oplyser til Fagbladet 3F, at de “ingen kommentarer” har til sagen.

Oleksii Naboka har de seneste par måneder søgt arbejde på en lang række andre gårde i Danmark. Under stort set hver samtale har arbejdsgiverne bedt ukraineren oplyse om, hvem i Danmark han tidligere har arbejdet for. Fodermesteren har ikke fundet noget nyt job i Danmark.

- Jeg vil ikke blive i Danmark. Jeg drømmer om, at en agent kan hjælpe mig til USA for 22.000 kroner. Ellers vil jeg tage hjem til Ukraine, siger Oleksii Naboka.

Fredag 10. marts tog han på en langvarig bustur tilbage til Ukraine.