Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 146 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 147 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 148 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Der er stor forskel på indholdet af kalorier i en burger. Det gælder både forskellige varianter inden for samme restaurant, men også blandt forskellige kæder, viser en undersøgelse foretaget af Hjerteforeningen og 3F. De vil have kaloriemærkning på fastfood.

Burgeren er en populær men kaloriefyldt spise
FOTO: POLFOTO - Arkiv

En burger er vel en burger. Saftig bøf, sprød salat, blød bolle og masser af kalorier. Men kaloriemængden blandt burgere svinger meget, og det er ikke altid nemt at regne ud, hvor der skal navigeres hen på det store burgermarked, hvis vægten ikke skal stige for meget.

Faktisk svinger kalorietallene blandt burgere så meget, at der kan findes en forskel på hele 841 kcal mellem den største kaloriebombe og den burger med færrest kalorier. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Hjerteforeningen og 3F.

Og derfor kræver Hjerteforeningen nu, at de danske fastfoodkæder viser ansvar over for forbrugerne og begynder at udstyre deres burgere med et kalorie-klistermærke.

- Undersøgelsen viser tydeligt, at kaloriemærkning er vigtig. Der er meget stor forskel på, hvor mange kalorier der er i de forskellige burgere. Vi vil derfor igen invitere industrien til at begynde at tage ansvar ved at oplyse om kalorieindholdet sammen med prisen, siger chefkonsulent ved Hjerteforeningen, Simon Rask.

Størrelsen øger gørelsen

Den mest kaloriefyldte burger fra Halifax havde også flest kalorier af de i alt 14 testede burgere. Et bæst med 500 gram oksekød, rösti, cheddar, bacon, aioli, kryddersmør og chilistegte champinioner på 1250 kcal. Sammenlignet har den burger, der i testen havde færrest kalorier, en California Chicken fra Sunset Boulevard, 399 kcal. Den er med kylling, BBQ-sauce, mayo og salat og kan principielt spises tre gange, før den kommer op på samme kaloriemængde som den såkaldte Zurich. Vægtforskellen på de to burgere er 350 gram.

Ved DTU Fødevarerinstituttet forskes der blandt andet i kost og ernæring, og seniorforsker Jeppe Matthiessen har et bud på, hvordan forbrugeren kan overveje valget af burger.

- Vær opmærksom på størrelsen af burgeren. Selvom kalorieindholdet pr. 100 gram ikke nødvendigvis er så højt for en burger, kan kalorieindtaget blive højt, hvis der er tale om en stor burger, forklarer seniorrådgiver ved Fødevarerinstituttet, Jeppe Matthiessen.

Svært for forbrugere at finde rundt i kaloriejunglen

Et voksent menneske skal have mellem 2000 og 2800 kcal om dagen, alt efter køn, højde, bygning, og hvor meget motion de dyrker. En tidligere undersøgelse fra Forbrugerrådet viser, at de danske forbrugere har meget svært ved at vurdere, hvor mange kalorier der er i fastfood. Her skød syv ud af ti forbi det korrekte kalorieindhold, da de blev bedt om at gætte, hvor energifyldt bestemte fastfoodretter var.

- Det kan være svært at regne ud, hvor mange kalorier der er i en burger uden oplysninger om kalorieindholdet. Ekstra ost og bacon er med til at forhøje kalorieindholdet, siger Jeppe Matthiessen.

Sætter man tænderne i den store burger fra Hallifax, har man, når sidste krumme er slugt, hurtigt spist halvdelen af de kalorier, der bør indtages på en dag, og der er derfor ikke meget plads til mellemmåltider.

- Det er vigtigt, at vi giver forbrugerne en mulighed for at vælge på et oplyst grundlag. Undersøgelser har vist, at kaloriemærkning er en effektiv måde at reducere den mængde kalorier, der bliver bestilt. Så at vise kalorieindholdet til forbrugerne når de overvejer, hvad de skal vælge, kan medvirke til at reducere overvægt, siger Simon Rask.

Hvad er sundest?

Spørgsmålet er, hvad der gør den sundeste burger. Selvom burgere ikke bør udgøre for mange af dine måltider, er der plads til at spise en god burger i ny og næ. Det vigtigste er at se på, hvor mange kalorier du indtager på bundlinjen. Fravælg de store burgere, der vejer tungt på kalorievægtskålen, lyder rådet.

- Hvis man gerne vil spise en burger og samtidig spare på kalorierne, kan det være en god idé at gå efter de små burgere og vælge sidebestillinger som pommes frites og sodavand fra og heller ikke vælge ekstra ost og bacon, siger Jeppe Matthiessen.

Selvom en burger kan have et acceptabelt kalorieindhold, tages der ikke højde for pommes frites, cola, og hvad der ellers hører med til en burgermenu. Ud over at indholde mange kalorier, har burgere og dertilhørende sideordrer et højt indhold af salt og fedt, som er dårligt for blodomløbet og kan medføre hjerte-kar-sygdomme. 

-  Faktisk får du ved at spise eksempelvis en Halifax Zürich burger det maksimale saltindtag på én gang for en hel dag. Men det er ikke realistisk at undgå salt i andre måltider, da vi får størstedelen fra færdigproduceret mad som brød og pålæg. Derfor kan en lille burger også mindske indtaget af salt, forklarer Simon Rask.