Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 146 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 147 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 148 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Når du køber kaffe i supermarkedet, er der stor risiko for, at den er fremstillet i Brasilien under dybt kritisable forhold. Det viser ny rapport fra DanWatch.

En tredjedel af den kaffe, vi køber i Danmark, er importeret fra Brasilien, hvor kaffeplukkerne arbejder under slavelignede forhold.

Der er ikke meget samba over de vilkår, som arbejderne i de brasilianske kaffeplantager knokler under. Livsfarlige pesticider, elendige arbejdsforhold og ingen arbejdskontrakter er hverdag for rigtigt mange kaffebønder i dagens Brasilien.

I de værste tilfælde er der tale om decideret slavearbejde. Og da en tredjedel af den kaffe, vi køber i Danmark, er importeret fra det store sydamerikanske land, havner en del af det på hylderne i Brugsen, Fakta eller Irma.

Det viser rapporten ”Bitter Kaffe” fra det uafhængige medie- og researchcenter, DanWatch.
 

Nestlé indrømmer slavearbejde

Gennem reportager med arbejdere i kaffeplantager, dokumenter fra de brasilianske myndigheder og konfrontationer med kaffeproducenter og offentlige indkøbere trænger DanWatch til bunds i kaffeindustrien.

Og konklusionen er klar: ”Når du køber kaffe i supermarkedet, risikerer du, at bønnerne er plukket af mennesker, der bliver indkvarteret uden adgang til rent drikkevand eller er fanget i en gældsspiral, som reelt gør det umuligt for dem at forlade kaffeplantagen”, lyder det i rapporten.

De to virksomheder Nestlé og Jacobs Douwe Egberts (JDE) sidder til sammen på omkring 40 procent af det globale kaffemarked og står bag mange af produkterne på hylderne i Coops butikker (Brugsen, Fakta, Irma etc.)

Til DanWatch indrømmer kaffegiganterne, at bønner fra plantager med slavelignende forhold er endt i deres kaffe.
 

Coop: Problematisk industri

Over for Fagbladet 3F erkender Coop, at kaffesektoren er en ”problematisk” industri. Det skyldes blandt andet, at det kan være svært at spore, hvor kaffen bliver høstet, da den handles igennem mange mellemhandlere.

Malene Teller Blume, Chef for Kvalitet og Social Compliance i Coop Danmark oplyser, at alle leverandører underskriver firmaets Code of Conduct, der blandt andet forbyder børne- og tvangsarbejde og sikrer rettigheden til at organisere sig.

- Vi kan aldrig være helt sikre på, at vores etiske krav implementeres i leverandørkæderne. Men vi laver opfølgning og udfører auditering (en kvalitetssikringsmetode red.) i risikolande. Netop kaffe er et af de risikoprodukter, vi følger tættere. Vi har et klart ønske om, at udviklingen går i en positiv retning. Men vi ser også, at dette kræver samarbejde med leverandører, industrien og de store brands, siger Malene Teller Blume.